درمان کمردرد سیاتیک

 

آیا شما یک آسیب دیدگی کمر دارید که آسایش و راحتی را از شما گرفته است؟ شاید شما فقط درد کمر نداشته باشید بلکه علایم دیگری مانند احساس سوزن سوزن شدن در قسمت پشت، باسن یا پاها نیز دارید. کمردرد و اختلال عصب سیاتیک به نام سیاتیک اغلب در ارتباط هستند و می‌توانند با هم ترکیب شوند تا زندگی شما را کاملاً تعت شعاع قراردهند. هنگامی که اینگونه علائمی اتفاق می‌افتد، واکنش طبیعی با نگرانی و ناامیدی کاملاً طبیعی است. از این گذشته، هیچ کس نمی‌خواهد برای درمان به فکر انجام جراحی‌های تهاجمی، دردناک و بسیار خطرناک باشد، اما ممکن است نگران باشید که مجبور شوید این کار را انجام دهید. هرچند خبرهای خوب وجود دارد: اکثر درد کمر و سیاتیک با استفاده از روش‌های کاملاً غیرتهاجمی و غیرجراحی مانند فیزیوتراپی که کلینیک ما ارائه می‌دهد قابل درمان است.

 

عصب سیاتیک چیست؟

عصب سیاتیک بزرگترین عصب موجود در جسم انسان است. این عصب در درون باسن و در قسمت پشت ران، دقیقا درخط وسط کشیده شده است و به زانو منتهی می‌شود. در پشت زانو به دو شاخه تی‌بیال و عصب پروانه‌آل مشترک تقسیم می‌شود.

البته عصب پرونئال مشترک خود به ۲ عصب پرونئال سطحی و عمقی تقسیم می‌شود. عصب پرونئال سطحی حسی است و به پوست می‌رود و حس جلوی پای انسان را تامین می‌کند و عصب پرونئال عمقی به عضلات جلوی ساق پا می‌رود.

عصب سیاتیک از ۵ ریشه عصبی در داخل کمر و لگن تشکیل می شود. که عبارتند از دو ریشه که از کمر انسان که ریشه عصبی چهارم و پنجم کمری (L4و L5) و سه ریشه از لگن که شامل ریشه اول دوم و سوم لگنی (S1 ,S2,S3) می‌باشد. این عصب در باسن انسان از زیر عضله پیریفورمیس رد می‌شود و در پشت زانو به دو شاخه تی‌بیال و عصب پرونئال مشترک تقسیم می‌شود.

ساق پا از دو قسمت تشکیل شده است، عضلات قسمت جلوی ساق پا از عصب پرونئال عمقی عصب می‌گیرند وعضلات قسمت پشت ساق پا از عصب تیبیال عصب می‌گیرند. کلیه حرکات پاهای ما ( مانند راه رفتن، ایستادن، فشردن پدال ترمز و گاز، برداشتن پا از روی ترمز) از طریق این عصب (عصب سیاتیک و دوشاخه انتهایی آن عصب پرونئال عمقی و عصب تیبیال ) انجام می‌گیرد.

 

کمردرد و سیاتیک چیست؟

سیاتیک هنگامی رخ می‌دهد که عصب سیاتیک شما یا ریشه‌های عصب سیاتیک شما، دچار نقص عملکرد یا آسیب شود. عصب سیاتیک شما عصبی بزرگی است که مسئولیت انتقال دستورات و تکانه‌ها را بر عهده دارد. اگر عصب سیاتیک شما آسیب دیده باشد، نمی‌توانید به انجام کار خود ادامه دهید. نتیجه می‌تواند مشکلات کنترل حرکتی در ساق پا، درد تیرکشیدگی در ساق پا، بی‌حسی در پاها یا احساس سوزن سوزن در باسن یا پا باشد.

درد سیاتیک در 90 درصد موارد در نتیجه پارگی یا فتق دیسک ایجاد می شود و در اینگونه مواقع معمولاً دیسک پاره شده یا فتق دیسک به ریشه های عصب سیاتیک فشار وارد می‌کند. شایع‌ترین علت درد سیاتیک پارگی یا فتق دیسک L4-L5 و L5-S1 است.

همانطور که در فیزیوتراپی یاد خواهید گرفت، تسکین علایم دیگر به همان اندازه تسکین درد سیاتیک مهم است.

از تیم فیزیوتراپی غالباً خواسته می شود درباره سیاتیک و درد کمر توضیح بیشتری دهند. حتی اگر ممکن است. ممکن است دقیقاً ندانید که چرا این اتفاق افتاده است. با انجام برنامه درمانی، این اطلاعات می‌تواند فوق العاده مفید باشد.

ستون فقرات شما مهمترین مؤلفه پشت شماست. مهره ها، مفاصل صورت، دیسک ها، ماهیچه‌ها و بافت‌های همبند همه با هم کار می‌کنند تا به شما پشتیبانی لازم را برای حرکت راحت و کارآمد ارائه دهند.کمردردی که شما را به سمت فیزیوتراپی سوق می‌دهد ممکن است مزمن باشد (ماه‌ها یا حتی سال‌ها دوام داشته باشد) یا ممکن است حاد باشد (درد کوتاه مدت که به نوعی علت اساسی مانند حادثه یا آسیب دیدگی را به همراه دارد). مهم نیست که چه نوع دردی دارید، درمانگر فیزیکی شما برای کمک به یک برنامه فیزیوتراپی جهت تسکین درد آماده کمک به شماست.

 

علایم و نشانه‌های درد سیاتیک

وقتی ریشه‌های عصب سیاتیک تحت فشار قرار می‌گیرند، باعث ایجاد علایم زیر می‌شوند:

  • ضعف در عضلات
  • بی‌حسی
  • ضعف ساق پا
  • احساس سوزش کف پا
  • کمر

 برخی تحقیقات بیان می‌کنند که 40٪ از افرادی که دچار دیسک کمر می‌شوند فقط با درد سیاتیک مراجعه می‌کنند.

 

علل کمردرد و درد عصب سیاتیک

علل مختلفی از کمردرد و درد عصب سیاتیک وجود دارد. هنگامی که برنامه فیزیوتراپی خود را شروع می کنید ، فیزیوتراپ شما دلایل احتمالی درد را با شما مرور خواهد کرد. با دانستن دلایل ، می توانید یک برنامه فیزیوتراپی بهتر برای نیازهای خود تهیه کنید و درمانگر فیزیکی شما می تواند در ایجاد تغییر در شیوه زندگی به شما کمک کند. علل ممکن است شامل موارد زیر باشد.

 

  • افزایش وزن، از جمله افزایش وزن مرتبط با بارداری
  • بیماری دیسک انحطاطی که به دلیل پیری رخ می دهد. همچنین می‌تواند شامل آرتروز باشد.
  • دیسک فتق، که می‌تواند بعد از حادثه یا آسیب دیدگی ایجاد شود اما با گذشت زمان نیز می‌تواند رخ دهد
  • تصادفات اتومبیل
  • آسیب‌های ورزشی

 

سایر بیماری‌هایی که باعث درد عصب سیاتیک می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

  • تنگی کانال نخاعی
  • تومورهای ستون مهره ها
  • عفونت های ستون مهره ها
  • تومر های داخل لگن و تومورهای خود عصب سیاتیک

مهم نیست که علت کمردرد و سیاتیک چیست، فیزیوتراپی می‌تواند به شما در بهبودی و درمان درد کمک کند.

 

درمان و بهبودی کمردرد و سیاتیک با فیزیوتراپی

مطالعات نشان داده‌اند که فیزیوتراپی برای کمردرد کاملاً مؤثر است، و همچنین یک روش عالی برای کاهش علائم سیاتیک است. فیزیوتراپی می‌تواند یک ارزیابی جامع و برنامه‌ای درمانی مختص به شما طراحی کنند که واقعاً برای شما مفید باشد. ارزیابی شما علت درد، نوع درد و تاریخچه شما را در نظر می‌گیرد.

درمان اغلب شامل روش‌های مختلف درمانی مؤثر مانند تمرین‌های اصلاحی، یخ و گرما درمانی و توصیه‌های سبک زندگی اختصاصی است.