درمان سکته مغزی

سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی به عنوان یک اتفاق و حادثه مغزی و عروقی شناخته می‌شود و مرگ ناگهانی سلول‌های مغزی به دلیل کمبود اکسیژن است. این حالت هنگامی اتفاق می‌افتد که جریان خون به قسمت خاصی از مغز از لخته یا خونریزی محدود شود. بسته به جایی که این ضایعه رخ داده، میزان آسیب و مدت زمان آن چقدر بوده است، شدت، علائم و بهبودی را بیان می‌کند.

 

علایم سکته مغزی

علائم شایع سکته مغزی، ناتوانی در گفتار،از کار افتادگی صورت، ضعف یا از بین رفتن عملکرد در یک طرف بدن، در بازو، پاها یا هر دو است. در صورت شروع این علایم نیاز به فوریت‌های پزشکی ضروری است. این ضایعه می‌تواند بر عملکرد شناختی، گفتار، توانایی بلع، راه رفتن، تعادل، قدرت و عملکرد تأثیر بگذارد.

پس از مدیریت پزشکی، توانبخشی برای کمک به فرد برای بازیابی هرچه بیشتر عملکرد ممکن است. مغز و سیستم عصبی از نظر توانایی سازگاری با قسمت‌های آسیب دیده بسیار منعطف هستند. بسیاری از افراد قادر به بازیابی بیشتر عملکرد در اندام آسیب دیده، گفتار و لذت بردن از زندگی هستند.

 

انواع سکته مغزی

سه نوع اصلی سکته مغزی وجود دارد:

  • سکته ایسکمیک
  • سکته هموراژیک (خونریزی مغزی)
  • سکته خفیف و گذرا (TIAs) یا مینی‌سکته

 

سکته مغزی ایسکمیک

ایسکمیک شایع‌ترین نوع سکته مغزی است و بالغ بر حدود 85 درصد از موارد را به خود اختصاص می‌دهد. این نوع سکته با انسداد یا تنگی عروق خونرسان به مغز ایجاد می‌شود و منجر به کاهش شدید جریان خون به مغز (ایسکمی) می‌شود.

این انسداد اغلب پس از لخته شدن خون توسط رسوبات چربی به نام پلاک در رگ مغز رخ می‌دهد.

 

سکته هموراژیک

سکته هموراژیک توسط نشت خون یا ترکیدن شریان‌ها در مغز ایجاد می‌شود. در این وضعیت، خونی که از درون شریان‌ها نشت کرده با فشار آوردن به سلول‌های مغزی، باعث آسیب‌ دیدگی آنها می‌شود.

پارگی رگهای مغز می‌تواند توسط عوارضی مانند فشار خون بالا، تروما، داروهای رقیق کننده خون و آنوریسم رخ دهد.

 

سکته خفیف و گذرا (TIA)

این سکته مشابه سکته مغزی ایسکمیک است و اغلب با لخته شدن خون و ضایعات دیگر ایجاد می‌شود.

سکته خفیف و گذار باید مثل انواع دیگر، به عنوان یک مورد اورژانس پزشکی در نظر گرفته شود، حتی اگر انسداد سرخرگ، موقتی باشد. این انسداد به عنوان علائم هشدار دهنده سکته آینده به کار می‌آید و نشان می‌دهد که یک رگ نسبتاً مسدود شده و یا یک منبع لخته خون در قلب وجود دارد.

 

جلوگیری از سکته مغزی

بهترین راه برای جلوگیری از سکته مغزی، برطرف کردن علل زمینه‌ساز آن است. بهترین کار برای این منظور، در پیش گرفتن یک سبک زندگی سالم است، به عبارت دیگر:

  • داشتن یک رژیم غذایی مناسب و سالم.
  • داشتن وزن مناسب
  • فعالیت ورزشی منظم
  • اجتناب از کشیدن سیگار و دخانیات
  • اجتناب از مصرف الکل
  • تنظیم و کنترل فشار خون
  • کنترل دیابت
  • درمان آپنه انسدادی خواب

 

درمان و بهبودی سکته مغزی با کمک فیزیوتراپی

فیزیوتراپی بخش مهمی از بهبودی شخصی است که دچار سکته مغزی شده است. ارزیابی دقیق در مراحل مختلف فرآیند توانبخشی برای تعیین پیشرفت قدرت، انتقال، پیاده روی، تعادل، دامنه حرکت و ایمنی انجام می‌شود. فیزیوتراپیست ما به عنوان فردی که بهترین فرآیند توان بخشی را برای هر مورد تطبیق می‌دهد، به مراقبت از هر فرد کمک می‌کند.علاوه بر این، تقویت و ورزش عضلات باعث تسریع در سیستم عصبی برای تسریع در سازگاری و عملکرد می‌شود.

کلینیک فیزیوتراپی حسام اقدامات بسیار مناسبی جهت اطمینان از ایمنی بیمار جهت جابه جایی (نشستن یا ایستادن)، نشستن در اتومبیل، سوار شدن به آسانسور و عبور از سطوح ناهموار انجام داده است.